- Skrevet av Turid Grønlund rådgiver i AS3
Haimanot Tekie (29) er en fersking i arbeidslivet. I dag med fast jobb i et stort norsk IT-selskap som java-utvikler. Veien hit har vært bratt og svingete. Hun kom fra Eritrea til Norge som 16 åring. Med systematisk og målrettet innsats sitter hun nå godt plassert i førersetet i eget jobb-liv.
Hvert år utdannes det tusenvis av unge voksne som skal ut i arbeidsmarkedet. Hvor godt forberedt er de på det som møter dem? Hvilke krav stilles og hvilke forventninger har de til det som venter? Kanskje et kræsjkurs for nyutdannede kunne være en ide?
Haimanot var nyutdannet dataingeniør - med svært gode resultater fra universitetet - og måtte jobbe knallhardt de første årene for å etablere seg på arbeidsmarkedet. Hun slet med å komme inn, og hun fikk i starten engasjementer og vikariater via et bemanningsbyrå. Den første jobben som systemutvikler fikk hun, med tydelige signaler om at den kunne bli fast. Den jobben mistet hun etter bare to måneder.
«Det var overveldende å komme inn som nyutdannet. Jeg var stressa og livredd for ikke å lykkes», forteller hun.
Gode karakter ikke nok
Hun innrømmer at det var overraskende tøft. Gode karakterer er altså ikke nok for å lykkes.
Hun jobbet døgnet rundt for å bevise at hun dugde. Jobb og fritid smeltet sammen. Uten at det ga gode nok resultater. I dag mener hun at hun var så redd for ikke å lykkes, at hun ikke tok nok sjanser. At hun ikke klarte å jobbe selvstendig nok. At hun ikke stolte nok på at det hun leverte var godt nok. At hun kanskje slet ut de rundt seg med store og små spørsmål, for å sikre seg at alt var riktig.
Det holdt på å knekke henne, nederlaget ved å måtte slutte var stort. Haimanot er kristen og sier at hun fikk mot og styrke til å gå videre gjennom bønn. Men det er ikke bare høyere makter som etterhvert har ført henne inn i fast jobb.
Hun gikk imponerende systematisk til verks. Analyserte situasjonen, lærte seg teknikker for å spørre fokusert, leste mye om metodikk, kommunikasjon og prosesser.
Blant alt det hun har lest og satt seg inn i, har kunnskapen og refleksjon om teoriene bak «Growth Mindset», vært det mest avgjørende for at hun i dag framstår som en svært trygg, klok og reflektert ung kvinne. Langt unna den redde og usikre ferskingen hun var for bare få år siden. I korthet; hun lærte seg å mestre framfor å prestere. Når Haimanot møter nye utfordringer, tenker hun, «det er noe jeg ikke kan noe om ennå, men det er en gylden mulighet til å lære seg noe nytt!»
Utnytter tiden
I dag er situasjonen snudd på hodet. Nylig fikk hun tre jobbtilbud. Hun har lært seg «enkle» triks for å håndtere livet som småbarnsmor og aktiv yrkeskvinne. Hun har tatt kompetanseutvikling på alvor. Hun kartla systematisk hva hun ikke var god nok til, og skaffet seg tid og rom for videreutvikling - i arbeidstiden.
Gode rutiner og vaner er viktig: Jo mer du automatiserer gode hensikter, jo større mulighet har du til å få gjennomført dem. Når hun bretter tøy, eller når hun er vei til og fra jobb, hører hun på fagrelaterte podcaster.
Hun spurte seg selv «hva ønsker jeg å fortsatt holde på med om 30 år?» Svaret var åndelighet - og trening! Javel, da må det settes i system. Nå er bønn og trening faste innslag i den daglige timeplanen.
«Det aller viktigste jeg har lært er å ta ansvar for meg selv – og ha systemer for å håndtere utfordringene», sier hun fornøyd.