Hvordan oppdage symptomer på stress

For å forebygge langvarige episoder med stress, er det viktig å kunne gjenkjenne symptomene. Her er en oversikt over de vanligste tegnene på stress og lav trivsel som du bør være oppmerksom på blant dine medarbeidere.

 

Hva kan være årsakene til lav trivsel?

Det kan være mange årsaker til misnøye, slik som sosial trivsel, det fysiske arbeidsmiljøet og enkeltpersoners helsestatus og personlige liv.

Vår 30 år lange erfaring med trivselsarbeid viser tydelig at vi som mennesker trenger å oppleve en balanse mellom kravene vi står overfor og ressursene som er tilgjengelige for oss - både i våre personlige liv og i arbeidet vårt.

Som leder har du ansvaret for å være oppmerksom på og undersøke hver enkelts balanse i arbeidslivet. Krav kan være interne krav som enkeltpersoner har til seg selv (som ambisjonsnivå), men også eksterne krav fra organisasjonen, leder eller kolleger.

Ressurser kan omfatte interne ressurser, som ferdigheter, fysiske evner og den generelle trivselen til individet. Eksterne ressurser er det vi kan støtte oss på utenfor oss selv, som sosiale fellesskap, verktøy eller IT-systemer.

Hva er stress?

Det er viktig å skille mellom kortvarig og langvarig stress. Kortvarig stress er en naturlig tilstand som tillater oss å reagere og respondere hensiktsmessig i spesifikke situasjoner – for eksempel når vi trenger å yte ekstra under en konkurranse eller møte en frist på jobben.

Langvarig stress er en uønsket tilstand som vanligvis varer i uker eller måneder. Prolongert stress er en risikofaktor for helse og kan føre til sykdom.

Som leder er det avgjørende å være klar over både dine egne og dine medarbeideres tidlige stresssymptomer – for å reagere i tide og forhindre at det utvikler seg til langvarig stress.

Stresssymptomer kan manifestere seg på tre områder: det fysiologiske, det psykologiske og det atferdsmessige.

Sjekkliste: Hva du bør være oppmerksom på som leder

Nedenfor finner du eksempler på stresssymptomer som dine medarbeidere kan oppleve eller har fortalt deg om. Som leder er det spesielt viktig å være oppmerksom på endringer i atferd. Har du for eksempel lagt merke til at din medarbeider gjentatte ganger har droppet lunsj, ikke gjennomfører oppgaver som vanlig, eller oppfører seg annerledes?

Tommelfingerregelen er at jo større atferdsendringer over en lengre periode, desto høyere er risikoen for å utvikle stress. Derfor er det viktig at du kjenner dine medarbeidere godt for å kunne vurdere dette.

Atferdssymptomer

  • Søvnproblemer, som dårlig og urolig søvn
  • Redusert prestasjonsevne
  • Ubesluttsomhet og vanskeligheter med å prioritere
  • Økt bruk av sentralstimulerende midler som sukker, kaffe eller alkohol

Psykologiske symptomer

  • Manglende interesse for hobbyer og aktiviteter
  • Tretthet i løpet av dagen
  • Hukommelses- og konsentrasjonsproblemer - selv i enkle samtaler
  • Humørsvingninger, som irritabilitet, aggresjon eller motløshet

Fysiske symptomer

  • Hjertebank selv når man sitter stille
  • Intern rastløshet i kroppen
  • Svette i "ufarlige" situasjoner
  • Vedvarende eller hyppig hodepine

Trenger du bistand innen ledelse?

Konsultasjon med en AS3-ledelseskonsulent er inkludert i ditt bedriftsabonnement på trivselsundersøkelsen EVI.

Skriv direkte til Trivselsraadgiver@as3.dk - så ringer vi deg.

Send en mail