Tre mønstre for utvikling av langvarig stress
Av egen ledererfaring vet du kanskje allerede at stress kan utvikle seg på ulike måter. Kanskje har du observert dette blant dine medarbeidere eller hos deg selv? Her vil du få innsikt i de tre vanligste typene stressmønstre ifølge forskning.
Raskt utviklende
Noen opplever plutselig manglende evne til å fungere, en konstant trang til å gråte, eller beskriver et slags mentalt sammenbrudd. Det kommer som en stor overraskelse både for kollegaer, lederen og personen selv - ingen så det komme.
Medarbeideren er ikke klar over problemet og gjenkjenner rett og slett ikke symptomene. Derfor har medarbeideren heller ikke delt utfordringene tidligere, hverken med leder eller kollegaer.
Medarbeideren benekter symptomer fordi de oppleves som skamfulle, uforenlige med deres selvoppfatning, og/eller fordi de ikke klarer å ta innover seg eller håndtere potensielle konsekvenser av å bli sykemeldte.
Medarbeideren oppfatter at arbeidskulturen definerer stress som tegn på svakhet. Som et resultat vil de gjøre alt for å unngå å bli sett på som svak.
Gradvis utviklende
For noen medarbeidere kommer symptomene på stress gradvis. Innledningsvis prøver den medarbeideren å jobbe seg ut av situasjonen.
Lederen eller kollegaer blir kanskje ikke involvert fordi medarbeideren selv er usikker på det er deres manglende kompetanse som er problemet. Tanker som 'Jeg burde kunne håndtere dette,' 'Er det noe galt med meg?' og 'Hvorfor reagerer jeg på denne måten?' opptar vanligvis medarbeiderens tanker.
Det kan også handle om forholdet mellom leder og medarbeider. Dersom medarbeideren ikke føler seg komfortabel med å nærme seg lederen, kan de unngå å søke hjelp i håndteringen av utfordringene.
Tegn på denne typen stressreaksjon inkluderer vanligvis en gradvis nedgang i medarbeiderens energi, humør og engasjement i teamet over tid. Alternativt kan medarbeideren begynne å glemme avtaler, ikke fullføre oppgaver til rett tid, gjøre feil, bruke lengre tid på oppgaver, jobbe overtid, bli irritabel, elller ha økt sykefravær.
"Trappetrinnsutvikling"
Dette mønsteret kjennetegnes av at medarbeideren raskt og presist identifiserer spesifikke arbeidsforhold som årsak til problemet.
Det er ingen nøling om hva som er galt, og medarbeideren tviler ikke på om det er noe galt med dem.
Medarbeideren har ofte samtaler med lederen om problemet, uten at det har ført til endring. Problemet blir mer og mer akutt, og medarbeideren føler at han eller hun kjemper forgjeves. Sinne og frustrasjon begynner å ta opp mer plass.
Tegn på dette mønsteret kan inkludere at medarbeideren hyppig henvender seg til deg med problemer. Han eller hun kan være frustrert, utålmodige, trist eller resignert i holdningen og kommunikasjonen sin.
Leter du etter mer informasjon?
Trenger du bistand innen ledelse?
Konsultasjon med en AS3-ledelseskonsulent er inkludert i ditt bedriftsabonnement på trivselsundersøkelsen EVI.
Skriv direkte til Trivselsraadgiver@as3.dk - så ringer vi deg.