Trivsel er et felles ansvar

Både individet, gruppen, ledelsen og organisasjonen bærer ansvaret for trivsel på arbeidsplassen. Lær mer om de ulike typene ansvar her.

Når mennesker opplever stress, er det vanlig å føle seg svak og utilstrekkelig. Ofte vil den berørte personen være flau over å ikke kunne håndtere oppgavene sine eller å ikke ha sagt ifra i tide.

Men ansvaret hviler ikke bare på den enkelte som er berørt. Som illustrert av IGLO-modellen til høyre, tilhører ansvaret også organisasjonen, lederne og kollegene, men ansvaret varierer avhengig av rollen.

Nedenfor kan du lese mer om ansvaret og rollene på hvert nivå i IGLO-modellen.

INDIVIDUELT ANSVAR

Som individ og medarbeider har du selv ansvaret for å være klar over og forstå deg selv, dine varselsignaler (inkludert stresssymptomer), og å være oppmerksom på ha balanse mellom krav og ressurser på jobben.

Medarbeidere har også ansvar for å sette seg inn i de forventingene som er satt av ledelsen.

Dersom medarbeideren opplever stress, har de selv ansvar for å si ifra eller søke hjelp. Dette kan innebære å snakke med en veileder, HR og/eller kolleger.

GRUPPEANSVAR

Innenfor gruppen har du som kollega et ansvar for å være oppmerksom på de rundt deg.

Ikke alle kolleger som opplever stress oppsøker hjelp selv. Derfor har man også et ansvar for å spørre dersom man mistenker at en kollega strever eller man er bekymret.

Videre er det viktig å være bevisst den arbeidskulturen man er en del av og bidrar til – for eksempel kultur rundt arbeidsrytme, arbeidsfellesskap og samtaler om hverandres trivsel i hverdagen.

LEDERENS ANSVAR

Som leder er det din plikt å kjenne dine medarbeidere godt nok til å kunne engasjere deg i deres trivsel. Du bør også kunne observere endringer i deres adferd, da dette kan være tegn på en begynnende stressproblematikk.

Samtidig vil du alltid være en rollemodell for dine ansatte, hvilket betyr at dine handlinger har stor innvirkning på deres handlinger. For eksempel kan det å sende e-poster langt på natt eller å aldri vise sårbarhet selv påvirke arbeidskulturen, akkurat som hvordan man forholder seg til eget stress.

Du spiller også en avgjørende rolle i å skape et miljø der diskusjoner om utfordrende temaer er mulige. Derfor bør du som leder ha nødvendige ressurser for å håndtere både din egen og dine ansattes trivsel på en effektiv måte.

ORGANISASJONENS ANSVAR

Det er avgjørende at trivsel er et stadig pågående tema i bedriften. Dette ansvaret ligger hos toppledelsen, samt HR og arbeidsmiljøorganisasjonen.

Toppledelsen bør for eksempel skape et miljø som fremmer gode mentale (så vel som fysiske) arbeidsforhold og fungere som rollemodeller.

Støttefunksjoner som HR, ansattrepresentanter og arbeidsmiljørepresentanter deler også ansvaret for å sikre ansattes trivsel og samarbeide med ledelsen.

Videre har organisasjonen ansvaret for å vurdere om det er arbeidsrelaterte forhold som må endres eller justeres for å forebygge stress i hverdagen.

Trenger du bistand innen ledelse?

Konsultasjon med en AS3-ledelseskonsulent er inkludert i ditt bedriftsabonnement på trivselsundersøkelsen EVI.

Skriv direkte til Trivselsraadgiver@as3.dk - så ringer vi deg.

send en mail